Zimní soustředění Chlum 2017

Je za námi druhé soustředění na Chlumu, které proběhlo v čase předvánočním a to od 8. do 10.12. za účasti 22 členů. Centrum celé akce bylo zvoleno, stejně jako vloni, v bývalé škole, nyní penzionu a čekal nás nabytý program. Vše začalo již v pátek večer, kdy jsme se, po příjezdu a vybalení věcí, mrkli na mapu večerního výběhu a pak se ve skupině snažili trasu dodržet. Neúspěšně. I tak šlo o pěkný a místy dobrodružný začátek této sportovně kulturní akce. Po návratu se autoři tratí Vejtek a Zuzka K. pustili v rámci metodického okénka do seznámení s programem a zároveň i mapami, na kterých se bude v sobotu i v neděli konat „měřený trénink“. A po nakrmení a zahnání dětí do pelechů se starší část výpravy rozhodla utužit kolektiv nad sklenkami vína a piva za zvuků praskání dřeva v krbových kamnech. U toho se probral plán na zítřejší den, doladili kontroly a šlo se na kutě.

 

Sobota:

Dopolední aktivitou byl krásný fotoorienťák, kdy se děcka i dospělí pustili s mapou plnou fotografií do obce a na zakroužkovaných místech měli najít vyfocené detaily a správně je přiřadit. Autoři Míša s Jirkou K. byli překvapeni jak rychlostí, se kterou se někteří s tratí vypořádali, tak s bezchybností. Očekávali, že detaily budou nesnadno dohledatelné. V tu dobu již Vejtek a Zuzka roznášeli kontroly sobotního závodu ve skalnatém terénu Braniborské jeskyně za doprovodu divočáků, srnek, zajíců a pěkného jasného počasí. Okamžikem startu však začalo foukat a sněžit a za cca 2,5 hodiny napadly 4 cm sněhu, což závodníkům ztížilo absolvování trasy hned 3x. Zaprvé bylo obtížné neuklouznout na zasněžené podložce, zadruhé kontroly v podobě červenobílých fáborků zakryl sníh a zatřetí pěšiny a některé menší cesty nebyly pod sněhem zřetelné. V terénu bylo připraveno 30 kontrol na třech různě náročných tratích (C = HDR, B = zkušenější děti, A = dospělí). Každý, kdo se na trať vydal, si musel hrábnout na dno, protože podmínky v podobě ladovské zimy udělaly ze závodu nelehkou záležitost. Nakonec se povedl jak sběr dětí, tak sběr kontrol (až na 3 kusy, které se sebraly v neděli – myšleno kontroly) Děti prokázaly šikovnost v nelehkém terénu a zejména čtyřčlenná skupinka vedená Hankou se zachovala tak jak se má a ohlásila polohu, kde byla trenérem i bezpečně vyzvednuta. Po náročném závodě se děcka vydala do sprch a van, aby prohřála těla a trenéři se s úlevou posadili na židle k obědovečeři. Při jídle se ještě naši mladí závodníci vytáhli, když nám dospělákům pustili krátké video, které stihli natočit dopoledne a které ukazovalo různé tipy orientačních běžců. A museli jsme uznat, že to, co jsme viděli, bylo nad všechna naše očekávání. Vtipné, rychlé, akční, často sebekritické. Ještě dlouho jsme si o tom večer povídali a nemohli se zbavit příjemného údivu. A zdálo by se to jako krásný konec dne, ale aktivitám (bohužel) ještě odzvoněno nebylo. Dětem se z legrace nabídla noční bojovka a ony tuto nabídku zcela vážně přijaly. To trenéry trochu zaskočilo, nicméně v plánu bojovka byla a proč se tedy do ní nepustit, když jsou zájemci. A tak se rozmístily svíčky a odrazky až k bývalé hospodě v polích nad Chlumem, kde již zůstal pouze sklep, a děti s čelovkami vyrazily do tmy. Cestou hledali 6 kontrolních stanovišť, které jim pomohly vyluštit tajenku spojenou s legendami o místních strašidlech.

Po bojovce se promítla pohádka Anděl páně 2 a šlo se konečně spát. Dospělí samozřejmě s malým odstupem, aby bylo jasné, kdo je tu vedoucí.

 

Neděle:

Brzy ráno se stejní stavaři tratí vydali připravit nedělní scorelauf do prostoru mezi Starým Berštejnem a Šedinou – dvěma výraznými kopci. Závodníci mohli tentokrát zvolit libovolnou trasu a libovolný počet kontrol. Ti nejlepší měli všech 14, ale nutno podotknout, že nikdo, kdo se na trasu vydal, neodešel bez alespoň 1 nalezené kontroly. Oproti sobotě byl tentokrát jak terén, tak počasí přívětivější. Po obědě jsme začali balit věci a nechtělo se nám věřit, že už je soustředění u konce. Uteklo to rychle. Nemohlo chybět ani závěrečné zhodnocení akce vč. vyhlášení výsledků a společné foto na návsi před penzionem. Pak už jsme se rozjeli domů plni krásných oddílových okamžiků, které mnohé budou celou zimu hřát.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *